Крушуна – екзотичен остров в сърцето на Стара планина

Недалеч от град Ловеч, в източна посока, се намира красивото и живописно село Крушуна (Krushuna). Разположено на Деветашкото плато, селото се намира на границата на Стара планина и Дунавската равнина, сякаш кацнало на последните планински възвишения с открита панорама към течащата на север река Осъм. Сгушено в старопланинските склонове, село Крушуна предлага чудесно място за отдих и почивка с прохладния си климат през летните горещини и меката и топла зима. Разположено по средното течение на река Осън, селото от всякъде е заобиколено с бликащи рекички и водни извори, разнасящи прохладна и свежест и даващи живот на буйна и екзотична растителност.

Историческо минало

Когато през 5 – 6 век славяните се заселили по тези места, те нарекли новооснованото селище Коршун. Кръстено е на  соколът Коршун, познат още като Каняк или Каня. До 10-ти век селото запазило името Коршун, но днес вече е познато като Крошуна.

В целия район около село Крушуна са открити множество свидетелства за богато историческо минало. Още през V век пр. н. е. цялата територия е била населявана от тракийското племе усдикензи, за което свидетелства едно то най-ценните съкровища открити в тези земи – Летнишкото.

Запазените крепостни останки в южната част на село Крушуна свидетелстват за присъствието на Римската цивилизация в тези земи.

По време на средновековието пък скалите в околността са били обитавани от исихасти – скални монаси, които живеели в килии и ниши, изсечени в скалите. И до днес посетителите могат да видят скалните ниши и килии, които са били обитавани от монасите.

Древните предания от XIII – XIV в разказват за мистично място, където всеки, който искал достатъчно силно, можел да постигне единение с Бога. Монасите вярвали, че ако извършат специален ритуал там, то те ще се докоснат до Божията любов.

Ритуалът включвал: поставянето на тялото в специално положение, задържане на дишането и непрекъснато повтаряне на Иисусовата молитва. Вярата им била толкова силна, че те изградили манастир в скалите около мястото – останките му могат да бъдат видяни и до днес.

Чрез въздържание, мълчание, молитва и съзерцание, духовниците се опитвали да възстановят загубената връзка на човека с Бог.  Днес наричаме това учение Исихазъм.

Това мистично място, за което преданията разказват, че е път към Бога, е днешното село Крошуна и околността.

Природни забележителности

Това, което прави село Крушуна привлекателно за много туристи, са изключителните природни забележителности в този девствен и красив преходно планински край. Варовиковите и карстовите скали, които изграждат терена, са предпоставка за образуването под земята на множество пещери и други причудливи скални образувания на повърхността – въртопи и вързоли.

От 30-те пещери с дължина над 1000 м в България, пет се намират в този регион. Това са Бонинската пещера (4530 м), Деветашката пещера (2442 м ), Водопада (1995 м), Урушка маара (1600 м) и Горник (1080 м).

В Бонинската пещера се намира най-голямото подводно езеро в България, което я прави и най-дългата плавателна пещера у нас.

В другите две пещери – Водопада и Горник има също така красиви подземни езера с кристално чиста като сълза вода.

Това са водни пещери, образувани във варовиковите скални пластове, които са характерни за региона.

Пещерата „Водопада“ е втората по големина и може би най-красивата водна пещера в България. Крушунски каскадни водопади, които извират именно от пещерата, представляват най-голямата водна травертинова каскада в цялата страна – 15 метра. Те са образувани преди цели 420 века.

За посещението на Крушунските водопади е изградена много удобна еко пътека, която ги прави лесно достъпни.

Напоследък те са любима дестинация на десетки хиляди българи. Струва си да ги види човек, защото това е едно от прекрасните места в нашата страна.

Най-голямата и най-популярната от пещерите в региона е Деветашката пещера, която е разположена на брега на река Осъм, на 15 км от Ловеч и на 20 км от Крушуна.

Пещерата, открита през 1921 г. Тя е известна с това, че има най-голямото предверие от всички пещери в Европа. Дължината й е 2442 м, а посетителите се впечатляват особено от внушителните сводове на входа й.

Там се намира най-голямата популация на прилепи в България и е едно от трите най-значими подземни обиталища на прилепи в Европа, поради което от 1 юни до 30 юли пещерата е затворена за посещения. Освен това в нея могат да се видят спиращи дъха сталактити и сталагмити.

В последните години Деветашката пещера стана привлекателно място и за киноиндустрията, ставайки снимачна площадка за не една наши и холивудски продукции.

Всичките пещери на Деветашкото плато са притегателен център за много наши и чужди пещерняци, които от години се събират на палаткови лагери в красивите места около селото на национални пещерни събори.

Въпреки че пещерите не са туристически, има достъпни части в предверията, които биха ви позволили да надникнете в техния потаен свят и да се докоснете до девствената им чистота. В село Крушуна можете да намерите професионално подготвени водачи както и подходяща екипировка за една такава опознавателна разходка из прекрасните карстови пещери в региона.

Атракции за гостите на село Крушуна

В село Крушуна и околността има много възможности за развлечение и приятни изживявания, които да оставят трайни спомени за всеки посетител.

Вече споменахме за предлаганите от планината атракции сред пещери, водопади и девствени гори. Но ако останете за няколко дни с приспиване в село Крушуна със сигурност няма да ви остане време за скука, защото гостоприемните домакини предлагат редица други атракции, които биха запълнили вашето време.

Airsoft стрелбище – Крушуна

Малки и големи могат да пробват своя точен мерник в стрелбата.

Стрелбището разполага с реплики на автомати и пистолети, които ще ви накарат истински да почувствате какво е да държиш оръжие в ръка.

Любителите на средновековието могат да се пробват в стрелбата с лък.

Въжена градина ” Баба Яга”

Въжената градина „Баба Яга” е друго забавление за малки и големи.

Между дърветата са опънати въжета, по които ще тествате вашия баланс, смелост и ловкост.

Големите ще се върнат към детските си години, когато са се катерили по дърветата.

Конна езда

Друго приятно занимание, което се предлага в Крушуна е конната езда. Тъй като това е забавление, което не се среща често е добре да се възползвате от него.

Може да се направи разходка из околността по обезопасени пътеки, но ако не сте толкова смели, може да правите обиколки в оградено пространство.

Ако изберете разходка с кон безопасността на пътуването е осигурена от опитни водачи, които ще ви придружат и покажат интересни пътеки в околността.

Зелено училище в Крушуна

Повече от десетилетие в училищата в България се е наложило така нареченото „Зелено училище”. Децата отиват в различни краища на страната, обикновено в планините, за да научат полезни неща за природата и нейното опазване.

Село Крушуна е много подходящо място за „зелено училище”, затова и там се провеждат подобни мероприятия. В околността има доста забележителности, които да обогатят знанията на децата за природата.

Децата ще могат да се насладят на Крушунските водопади – едни от най-красивите и атрактивни водопади в България, които се намират съвсем близо до селото, а разходната до тях е напълно безопасна и достъпна за детски групи благодарение на изградената екопътека , благодарение на която може да се премини през цялата водна каскада и да се достигне до техните извори.

Могат да се проведат кратки разходки, организирани от спелеолози, до най-достъпните и красиви места на пещерите в околността. За тези експедиции децата са оборудвани със специални пещернячески костюми. Запознават се с основите на пещерното дело и историята на възникването и образуването на пещерите, техния строеж и обитатели. Така те ще направят своите първи стъпки в спелеологията.

Като част от зеленото училище за децата се организират редица интересни и образователни занимания. Някои от тях им помагат да усвоят важни знания как да се справят и оцеляват при различни ситуации. Специалисти учат децата на основни алпийски възли и боравене с въже в инсценирани за целта различни екстремни ситуации в планината. Всеки знае колко е важно да знаеш как да окажеш първа помощ на пострадал човек. Тук децата се научават как да оказват първа помощ на пострадал, как да правят сами  и да поставят шина на ударен или счупен крайник. Оцеляването в планината е свързано и с умението да си запалиш и поддържаш безопасно огън, което е сред останалите полезни неща, на които се научават децата в импровизираните игрови ситуации.

Едно от любимите занимания на децата е конната езда. Под грижите на специалист децата се наслаждават на ездата на обучени коне. Ездата помага за разтоварване на физическо и психическо напрежение. Укрепва мускулите на краката и гърба, а също така развива у децата любов към животните.

За забавление, което тества силата, ловкостта и баланса на децата е изграден въжената градина „Баба Яга”. Под надзора на помощници децата се опитват да преодолеят маршрута от здраво опънати въжета високо между дърветата. Изградени са разнообразни препятствия, чиято трудност се повишава постепенно. Всеки стигнал до края изпитва удовлетвореност и гордост от себе си. Тук децата се учат да не се отказват докато не стигнат до края.

Може да се каже, че „зеленото училище” в Крушуна е нещо, което децата ще помнят дълго и ще запазят приятни спомени, наред с важните неща, на които са били научени.

Изберете село Крушуна, ако имате няколко дни почивка

Без значение дали ще останете в Крушуна за ден или за няколко дни, това време ще се отпечата трайно в паметта ви и винаги ще се връщате към него с усмивка и желание да повторите тези незабравими мигове.

Ако сте решили да останете с преспиване в селото и околността има доста къщи за гости, където ще намерите всичко необходимо за вашия уют и приятно изкарване. Стопаните с усмивка ще ви кажат „добре дошли”.

Scroll to Top