Крушунските Водопади

Думите не стигат

Думите не стигат“ би възкликнал поетът при вида на Крушунските водопади. Това е едно от най-красивите места в България. Толкова впечатляващо е това творение на природата, че просто не може да бъде описано, а само видяно.

Девствена дива природа, чиста и непокътната от цивилизацията – това е мястото на Крушунските водопади. За да стигнете до тях, минавате по една чудно красива еко пътека с множество дървени мостчета и стълби. Наоколо ви обгръща гъста растителност, през която трудно се вижда дори пенливата река Маарата, покрай която криволичи пътеката.

Навлизайки навътре в планината, изведнъж пред очите ви се разкрива невероятната картина на уникалните Крушунски водопади. Цяла водна феерия от прагове, басейни, водоскоци, редуващи се докъдето погледа стига. Падащи от 15 метрови карстови скали, Крушунските водопади са неповторими по красота и въздействие. Пътеката продължава да се вие между образуваните езерца и падове, покрай речните бързеи и скалите, достига до карстови пещерни галерии и зали в тях. Крушунските водопади всъщност са най-голямата в България естествена водна травертинова каскада.

Продължавайки напред по еко пътеката, най-накрая се озовавате до пещерата, от която извира река Маарата – реката, която създава този красив воден спектакъл, наречен Крушунски водопади. Тук, до самия вход на пещерата, можете да се събуете и разхладите в прохладните тихи и спокойни води, преди да са се впуснали в своя бяг по карстовия скален масив надолу. Достигането до извора, до мястото, от където тръгват Крушунските водопади, е наистина необикновено преживяване, което спира дъха и остава своя отпечатък завинаги.

Вижте един от многото филми, запечатал неповторимата красота на Крушунските водопади.

Разположение

Крушунските водопади е едно от най-живописните и красиви природни кътчета в България. Както подсказва името им, те се намират в един до скоро девствен регион на България – край село Крушуна, Ловешко. Малкото китно селце е разположено на около 30 км от Ловеч, в община Летница. Сравнително близо е и до Плевен – на 50 км.

Крушунските водопади са най-голямата водна каскада в страната – включват многобройни водни басейни, водоскоци и богато разнообразие от растителен и животински вид. Уникалната и магическа гледка на водопадите спира дъха на хилядите посетители, а местността може да се види в целия си блясък и красота през пролетта, когато се заражда новото начало и новия живот.

Достъпът до Крушинските водопади е максимално улеснен, за да могат повече хора да се възхитят на невероятната му красота. Изходна точка е село Крушуна, откъдето тръгва основната екопътека, водеща към водопадите. От селото има и асфалтов път, който завършва с голям и удобен паркинг. Следва пешеходна зона, която ви отвежда в подножието на водопадите, а оттам започва изкачването по лъкатушещата пътека между водните прагове и басейни.

Въпреки че теренът не е от най-леките, той може да се преодолее и от деца.

Таксата за посещение е по-скоро символична – 1 лв. По протежението напътеката са изградени 15 дървени моста, които да обхванат цялата падаща водна маса. Благодарение на това, може да разгледате водопадите в целия им блясък. Пълната обиколка отнема около час и половина, като може да се наеме и планински водач.

Интересен факт е, че в региона се намират 4 от 30-те най-големи пещери в България. Пещерата, от която извират, е кръстена на тях – Водопада. Макар че е дълга около 2 км, само първите 150 м са отворени за туристи.

Природно величие

Крушунските водопади, наречени още Маарата, представляват травертинова водна каскада, като по пътя на водата са образувани множество прагове. Най-големият водопад се спуска от около 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки. Местността наподобява на екзотичен остров и би била напълно непроходима, ако не беше създадена обезопасена екопътека, която води до върха, на който е разположена пещерата Водопада, даваща началото на живописните водопади.
Екопътеката пропълзава покрай бистрата и прохладна вода и се промушва покрай варовиковата скала наоколо. Тя дава възможност на многобройните посетители да се насладят на невероятна гледка: водопадите, стичащата се вода, множеството водни басейни и богатата растителност наоколо. Тази атмосфера създава усещането, че сте попаднали на някое екзотично място, описано в книгите или видяно във филмите. Водата, която се стича по скалите наоколо, внася прохлада през горещите летни дни, които са най-предпочитани за посещение на местността и създава неповторима атмосфера на уют и спокойствие.

Главния водопад се разделя на ръкави и оттам и на по малки водни каскади, които падайки, образуват много красиви карстови тераси. Освен основният водопад, каскадата включва още два по-малки водопада, като един от тях носи името Малката Маарата. Благодарение на осеяната с множество пътеки местност, посетителите имат възможност да се изкачат до извора на водопадите и да достигнат до няколко пещери, които се намират в близост до Крушуна. Тези пещери са Деветашката пещера, Горник и Урушка Маара.

Въздухът е влажен, като всяка секунда милиони водни капки се вдигат и падат на земята. За стотици години водната струя е издълбала хиляди прагове и неравности в скалите. Тя е оформила и малки езерца и басейнчета, които са изключително бистри – толкова бистри, че човек спокойно може да се огледа в тях.

Водата на Крушунските водопади е оцветена в ярко синьо, което се дължи на разтворения травертин вътре. Това е вид варовик, който е пясъчен на цвят, но когато пуснат във вода, отделя син цвят. Среща се в топли минерални води или води, богати на калций, тъй като се получава чрез отлагане на калциев карбонат, характерен за такива извори.

Крушунските водопадите представляват най-голямата в страната водна травертинова каскада. Скалите са предимно от бигор, който е шуплест и има варовиков произход. Това именно обяснява защо са толкова издълбани от водата и образуват причудливи форми на повърхността, а под земята – красиви пещерни галерии с подземни езера.

Национално богатство

През 13 и 14 век красотата и уникалната атмосферата на местността привличат монасите исихасти, които изграждат своята обител на това място.

Когато се заражда Исихазмът в България, монаси основават манастир в скалите до водопадите, вярвайки че на това място могат да се слеят с Бога. Килиите на калугерите са били изградени в скалите, като допълнително били издълбани и навеси. Днес, за съжаление, могат да се видят само руини. Въпреки всичко, това е доказателство, че в това място има нещо необяснимо и магическо. И до днес посетителите могат да видят скалните ниши и килии, които са били обитавани от монасите.

През 1995 година Крушинските водопади са обявени за защитена природна забележителност. Поради своята красота и живописност стават все по-голям притегателен център за много туристи. През последните години подходът към водопадите е направен изключително удобен с изградената екопътека, което позволява посетителите да се наслаждават отблизо, докосвайки се до тази така красива естествена водна каскадна система.

За въздействието на Крушунските водопади

Крушунскитете водопади са място, където истински ще се заредите душевно и физически. Всеки който ги е посетил няма да забрави омагьосващото им въздействие. Шума от падащата вода е наистина успокояващ и някак си пленяващ. Имаш чувството, че не можеш да се наситиш на този звук. Окото се наслаждава на гледката на „Синия вир” и многобройните терасовидни образувания, където може да влезеш във водата и усетиш нейната живителна сила. Растителността наоколо създава усещането, че си в джунгла. На места от растенията постоянно падат водни капки, което е много отпускащо. Околността сякаш е наелектризирана. Сякаш изведнъж си влезнал в някаква изцелителна капсула, която отнема натрупалия се стрес от забързаното ни ежедневие.
Какво можем да кажем за водата – нещо толкова обикновено и познато и в същото време изпълнена с мистерия и загадки. Всекидневно се сблъскваме с нея, носим я в себе си. За тези, които не знаят, от течностите в човешкото тяло 70-75% се пада на водата. Човек може да издържи повече време гладен, отколкото жаден. Някои може да я считат за нещо маловажно, но още от древни времена тя занимава умовете на учени и обикновени хора.

Нейната пробивна и оформяща сила е видна на много места. Още преди 2500 години великият китайски философ Лао Дзъ е казал за водата: “В целия свят няма нищо по-меко и по-податливо от водата, но тя надделява над твърдото и здравото. Никой не може да я преодолее, въпреки че всеки може да я победи. Податливото побеждава здравото. Мекото преодолява твърдото. Всички знаят това, но никой не се осмелява да действа така. ”

Древногръцкият учен Хипократ, който е наричан „бащата на медицината”, е първият писал за лечение на болести чрез вода. Той самият е използвал водата за пиене и за правене на здравословни бани, за да се лекува от най-различни болести. По времето на персите и гърците започва строителството на обществени бани. Гърците навярно са били първият народ използвал банята за лична хигиена и по здравословни причини. Някои от най-добрите архитектурни постижения в древния Рим са били обществените бани с топла вода, където е имало всякакви удобства, а също и отделни помещения за социални срещи. По някое време броят на обществените бани в Рим достигнал близо хиляда. Големите бани били наричани терми.
В България, която е много богата на минерални извори са открити останки от римски терми на доста места. Останките от римските терми във Варна, са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Постройката се е простирала на повече от 7000 квадратни метра площ. Има открити останки и в Диоклецианопол (Хисаря), Свищов, Пауталия (Кюстендил) и др.

Всичко това показва за отношението на древните към водата и нейните лечебни свойства. Напоследък тези неща сякаш се преоткриват. Има много публикации по темата за водата. Филмът „Вода”, в който се говори за свойствата на водата и нейното въздействие върху човека и околната среда, стана хит в интернет пространството. Имаме нужда от вода, за да я пием, да я слушаме, гледаме, да се къпем в нея. Човек се зарежда физически и психически от водата и край нея. Трябва да и обърнем повече внимание и като й отдадем подобаващо място в живота ни.

Някои казват, че водопадите били места, където човек се пречиства и изцелява. Във въздуха около тях се образува наситеност на отрицателни йони. Наистина има нещо „магическо” в околността на Крушунските водопади. Заради всичко това си струва човек да отдели един ден и посети това място, от което ще остане очарован, а душата му ще се зареди за дни напред.

Няколко изречения за водопадите в България

Повечето от нас имат някакви основни познания за планините, реките, резерватите в България. Но ако някой ни попита какво знаем за водопадите в България какво бихме отговорили.

България освен другите природни забележителности е изпълнена с много и красиви водопади, чиято бройка е около 300. Разбира се, те не са толкова големи като Ниагарския или високи като водопада Анхел, но всеки от тях има своя чар и красота, заради което заслужава да се види.

Най-високите водопади в България:

  • Водопад „Райското пръскало” – най-високият водопад в България и на Балканския полуостров. Намира се в Национален парк „Централен Балкан” и по точно в резервата Джендема. Висок е 124.5 метра. В неговото подножие е хижа „Рай”, откъдето можете да тръгнете за водопада.
  • Водопад „Скакля”, който е край гр. Враца – той може да се похвали с това, че е най-високият непостоянен водопад в България с височина цели 141 метра. Разположен е в едно от най-красивите места в Стара планина, сред гори и скали. Най-добре е да се посети след дъждове, когато може да се види цялата му красота.
  • Водопад „Видимско пръскало” – намира се край с. Видима, откъдето идва и името му. Водите му се спускат от скалите от височина 80 метра. Има изградена и еко-пътека наречена „Видимско пръскало”, която върви успоредно на река Пръскалска. В района има поставени доста информационни табели за улеснение на туристите. До самия водопад отвежда тясна пътека.
  • Водопад „Скакля”, но този път в Искърското дефиле, до гара Бов. Висок е около 80 метра. За него се говори, че е един от най-високите и красиви водопади в България. За улеснение на туристите около него има екопътека, а също и удобни места за пикник. Любопитен факт е, че това е било едно от любимите места на Иван Вазов.
  • Водопад „Кадемлийско пръскало” – името му идва от река Кадемлийска, върху която е разположен. Водите на намиращия се на 1500 м височина водопад са с пад от 70 м. Близо до него се намира хижа „Тъжа”. Красотата на водопада може да се види през всички сезони, а в допълнение достъпът до него е лесен.
  • Водопад „Сливодолско падало” – това е първенецът на Родопите. Висок е около 50 метра. Разположен е в местността на река Сливов дол в резервата „Червената стена”, над Бачково. Пътеката към него е обозначена с подходящи знаци и информация.

Едни от най-красивите водопади в България:

  • Водопад Хотница (Кая Бунар) – казват, че когато посетиш този водопад ще се убедиш, че в България наистина има невероятно красиви природни забележителности. Намира се на 15 км. от Велико Търново, в местност, в която има изградени – за удобство на туристите – много мостове и стълби. С кола може да се отиде като се тръгне от село Хотница. Пътят стига кажи речи до самия водопад.
  • Водопад „Скакавица”  – най-високият в Рила, а също така и привличащ с красотата си. Достъпен е през всички сезони. Намира се наблизо до хижа Скакавица. Тъй като през зимата замръзва, по него се провеждат състезания по ледено катерене.
  • Водопад „Самодивско пръскало” – високият около 45-50 метра водопад е сред най-красивите в България. Намира се край Девин, а до него се стига по екопътеката „Лъката”.
  • Водопад до село Крушуна (Крушунски водопади) – макар и да не е сред най-високите – главният водопад е около 20 метра – Крушунските водопади са много красиви и посещавани през цялата година. Има изградена екопътека, благодарение на която човек може да се наслади на природната композиция, която омагьосва с кристални води, низ от по-малки водопади и гъста растителност.

Предимството на Крушунските водопади е това, че до тях има бърз и лесен достъп. Бихте могли да отседнете в село Крушуна и от там като изходен пункт за няколко дни да обиколите околността или се наслаждавате по-дълго на кривите Крушунски водопади, за да усетите по-пълноценно въздействието на природата.

Заповядайте в Старата къща, разположена на удобно място за изходен пункт при излет в красивите околности на село Крушуна.

За резервации:

тел. 0899 358 700, 0888 877 860
е-mail: office@staratakashta.net

Scroll to Top